Τεμπέλικο Μάτι! Όσα πρέπει να γνωρίζετε!

about
Τεμπέλικο Μάτι! Όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Το ‘Τεμπέλικο Μάτι’ ή αλλιώς η αμβλυωπία, είναι μια πάθηση που εμφανίζεται στα πρώτα χρόνια της ζωής, στα χρόνια που η όραση του παιδιού ακόμη αναπτύσσεται. Αποτελεί μια πάθηση πλήρως αντιμετωπίσιμη, αρκεί να διαγνωστεί  έγκαιρα και να αντιμετωπιστεί σωστά. Διαφορετικά το παιδί οδηγείται σε μια μόνιμη οπτική αναπηρία για την υπόλοιπη ζωή του.

Τι  είναι το Τεμπέλικο Μάτι

Η αμβλυωπία (τεμπέλικο μάτι), δεν αποτελεί στην πραγματικότητα μια πάθηση των ματιών, αλλά μια διαταραχή στην ‘’ωρίμανση’’ των οπτικών κέντρων του εγκεφάλου, όπου τα μηνύματα που λαμβάνουν τα μάτια μετατρέπονται σε εικόνες. Συνήθως η πάθηση εμφανίζεται στο ένα από τα δύο εγκεφαλικά οπτικά κέντρα (οπτικό φλοιό).Άρα στην ουσία δεν υπάρχει τεμπέλικο μάτι, αλλά τεμπέλικο οπτικό κέντρο.Τα οπτικά εγκεφαλικά κέντρα (οπτικοί φλοιοί) ‘ωριμάζουν’ φυσιολογικά, όταν δέχονται μηνύματα από τα μάτια στα πρώτα 8-9 χρόνια της ζωής ενός παιδιού.Σε αντίθετη περίπτωση διακόπτεται η διαδικασία ‘ωρίμανσής’ τους και τα παιδιά μένουν με θολή όραση, ακόμη και αν φορέσουν γυαλιά, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ζωή τους.

Τι το προκαλεί

Οι πιο συνηθισμένες αιτίες που μπορούν να οδηγήσουν σε αυτή την πάθηση, είναι ο στραβισμός, η ανισομετρωπία (διαφορά βαθμών ανάμεσα στα δύο μάτια), ή κάποια ανατομική ανωμαλία (βλεφαρόπτωση, παιδικός καταρράκτης κ.ά.).Η πρώιμη διάγνωση και η έγκαιρη θεραπεία αποτελούν το κλειδί της επιτυχίας!Όσο πιο γρήγορα ξεκινήσει η θεραπεία , τόσο καλύτερα θα είναι και τα αποτελέσματα.

Τι καθιστά τον προληπτικό Οφθαλμολογικό έλεγχο απαραίτητο στα παιδιά;

Υπάρχουν αιτίες ορατές (πχ. βλεφαρόπτωση, στραβισμός) που οδηγούν άμεσα τους γονείς στο να επισκεφθούν έναν παιδοοφθαλμίατρο, αλλά και άλλες που δεν είναι ορατές (πχ. ανισομετρωπία, παιδικός καταρράκτης κ.ά.) με αποτέλεσμα να καθυστερεί η διάγνωσή.Ο προληπτικός οφθαλμολογικός έλεγχος στη βρεφική, προσχολική και πρώτη σχολική ηλικία, που είναι και τα πιο κρίσιμα χρόνια ανάπτυξης της όρασης του παιδιού είναι επιβεβλημένος, και θα πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο παιδοοφθαλμίατρο ώστε η διάγνωση παθήσεων όπως η αμβλυωπία να γίνεται έγκαιρα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η αμβλυωπία αποτελεί την πρώτη αιτία οπτικής αναπηρίας στα παιδιά, κυρίως επειδή δεν γίνεται έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της πάθησης. Η αμβλυωπία θεραπεύεται μόνα αν εντοπιστεί σε μικρές ηλικίες!