Εγκυμοσύνη και όραση!

about
Εγκυμοσύνη και όραση!

H εγκυμοσύνη αποτελεί μια νέα πραγματικότητα για κάθε γυναίκα. Το σώμα, η ψυχολογία και η καθημερινότητά της αλλάζουν.

Πολλές φορές νιώθουν ότι όρασή τους μεταβάλλεται, ενώ συχνά διαμαρτύρονται για ενοχλήσεις στα μάτια.

Πρέπει να ανησυχούν ή όχι;

Εγκυμονούσες με μυωπία

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι βαθμοί της μυωπίας μπορεί να αλλάζουν, λόγω ορμονικών αλλαγών με αποτέλεσμα να θολώνει η όραση. Τις περισσότερες περιπτώσεις η όραση αποκαθίσταται αυτόματα μετά τη γέννηση του παιδιού. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να αποκλείσει άλλες αιτίες. 

Όλες οι εγκυμονούσες με μυωπία θα πρέπει να ελέγξουν το βυθό των ματιών τους, για να αποκλειστούν πιθανές διαταραχές που είτε θα πρέπει να αντιμετωπιστούν πριν από τον τοκετό, ή για να αποφασιστεί ο τρόπος τοκετού (φυσιολογικός τοκετός ή καισαρική τομή).
Η μυωπία από μόνη της δεν αποτελεί αντένδειξη φυσιολογικού τοκετού, παρά μόνο όταν συνοδεύεται από βυθοσκοπικές αλλοιώσεις. Η συμβουλή του οφθαλμιάτρου είναι σημαντική.

Εγκυμονούσες που φορούν Φακούς Επαφής

Η ξηροφθαλμία μπορεί να συνοδεύει την εγκυμοσύνη. Για το λόγο αυτό, όσες φορούν φακούς  επαφής,  νιώθουν ότι οι φακοί τους στεγνώνουν και συχνά έχουν αίσθημα ξένου σώματος στα μάτια. Η  συχνή ενυδάτωση με τεχνητά δάκρυα ιδιαίτερα τις ώρες που φορούν τους φακούς , ανακουφίζει από τα συμπτώματα.

Εγκυμονούσες με προεκλαμψία

Η προεκλαμψία χαρακτηρίζεται από υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία μπορεί να συνδυάζεται από αλλαγές στην όραση, όπως προσωρινή απώλεια όρασης, έντονη ευαισθησία στο φως, ξαφνικές λάμψεις. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται άμεση ιατρική εκτίμηση.

Εγκυμονούσες με σακχαρώδη διαβήτη

Η εγκυμοσύνη αποτελεί ένα σωματικό στρες. Για το λόγο αυτό, οι διαβητικές εγκυμονούσες θα πρέπει να παρακολουθούν στενά τα επίπεδα σακχάρου τους, καθώς και την οπτική τους λειτουργία.
Μία στις είκοσι γυναίκες μπορεί να εμφανίσει σακχαρώδη διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, που σπάνια οδηγεί σε οφθαλμολογικές βλάβες (μόνο εάν μεταπέσει σε χρόνια πάθηση). Ωστόσο, σε κάθε τέτοια περίπτωση, συστήνεται η οφθαλμολογική παρακολούθηση.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλεύεστε πάντα τον γιατρό σας και να αναφέρετε κάθε σύμπτωμα που μπορεί να σας ανησυχεί.