4 Συμβουλές για παιχνίδι χωρίς ατυχήματα στο σπίτι!

about
4 Συμβουλές για παιχνίδι χωρίς ατυχήματα στο σπίτι!

Τις ημέρες αυτές το σπίτι έχει μεταμορφωθεί σε χώρο μελέτης αλλά και παιχνιδιού. Μικροατυχήματα που αφορούν στα μάτια και στην υπερβολική χρήση οθονών (TV, H/Y, tablet κτλ) ανησυχούν τους γονείς.

Μερικές χρήσιμες συμβουλές για να τα αποφύγουμε:

  • Προτιμούμε μαρκαδόρους και κηρομπογιές αντί για μυτερά μολύβια και ξυλομπογιές . Σε περίπτωση τραυματισμού ζητάμε άμεσα ιατρική συμβουλή.
  • Αποφεύγουμε την επαφή των αντισηπτικών με τα μάτια μας. Σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο ξεπλένουμε ΑΜΕΣΑ τα μάτια με άφθονο νερό και ζητάμε ιατρική συμβουλή.
  • Αερίζουμε συχνά τους χώρους του σπιτιού. Παιδιά με αλλεργίες στα μάτια μπορεί να εκδηλώσουν ενοχλήσεις (βλεφαρισμούς σαν ‘’τικ’’, φαγούρα, ερυθρότητα, δακρύρροια κτλ) λόγω σκόνης, χνουδιών κ.ά. που υπάρχουν στο περιβάλλον του σπιτιού. Σε αυτές τις περιπτώσεις πλένουμε καλά το πρόσωπο και συχνά ενυδατώνουμε τα μάτια με τεχνητά δάκρυα.
  • Χρησιμοποιούμε τις οθόνες με λογική και με συχνά διαλείμματα. Παιδιά όλων των ηλικιών περνούν πολλές ώρες της ημέρας μπροστά σε οθόνες τις ημέρες αυτές. Το γεγονός αυτό μπορεί να προκαλέσει στα μάτια: αίσθημα ξένου σώματος και έντονη ερυθρότητα λόγω ξηροφθαλμίας, πονοκεφάλους, ακόμη και επίκτητο στραβισμό. Για το λόγο αυτό συστήνουμε συχνά διαλείμματα, κάθε μισή ώρα παιχνιδιού 5 λεπτά διάλειμμα και καλή ενυδάτωση των ματιών με τεχνητά δάκρυα. Τοποθέτηση του tablet σε ειδική υποστηρικτική θήκη ώστε να διατηρείται ικανοποιητική απόσταση από τα μάτια – 50 εκατοστών και αποφυγή χρήσης tablet ή κινητού πριν τον ύπνο.


Η ζωή μας αλλάζει. Δεν αλλάζουν όμως οι αξίες μας. Η επιστημονική ομάδα του ‘Παιδοοφθαλμολογικού Ελλάδος’, μένει κοντά στα παιδιά και τις οικογένειές τους, προσφέροντας καθημερινά ιατρικές συμβουλές σε όσους γονείς το χρειάζονται, μέσα από τις διαδικτυακές και τηλεφωνικές του πλατφόρμες.

Μένουμε ασφαλείς – Μένουμε σπίτι!