Απόφραξη του ρινοδακρυϊκού πόρου

Απόφραξη του ρινοδακρυϊκού πόρου

Τα παιδιά με στένωση ή απόφραξη του ρινοδακρυϊκού  πόρου, δακρύζουν και τσιμπλιάζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα (μήνες). Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η φυσιολογική αποχετευτική οδός των δακρύων είναι μερικώς ή καθόλου βατή.

Έτσι, αντί τα δάκρυα να καταλήγουν στη μύτη (όπως πρέπει να συμβαίνει), δεν μπορούν να προχωρήσουν και λιμνάζουν, με αποτέλεσμα να επιμολύνονται από τα τοπικά μικρόβια.

Οι πιο συχνές αιτίες απόφραξης είναι η παραμονή μιας μεμβράνης (βαλβίδα του Hasner), η απουσία δακρυϊκών σημείων, η στένωση των δακρυϊκών οδών, η λοίμωξη κ.ά.

Το 90% των βρεφών με δακρύρροια, θεραπεύεται αυτόματα κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου της ζωής.

Σε περιπτώσεις που η απόφραξη επιμένει, συνιστάται τοπικό μασάζ, τοπικές αντιβιοτικές σταγόνες (μόνο όταν υπάρχουν έντονες εκκρίσεις και για λίγες ημέρες), καθετηριασμός του ΡΔΠ (με ή όχι ένθεση σωληναρίων σιλικόνης).

Τα ποσοστά επιτυχίας του καθετηριασμού είναι πάνω από 90%, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις απαιτείται επανάληψη. Το ποσοστό επιτυχίας μειώνεται σημαντικά ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Όσο μεγαλύτερο είναι το παιδί, τόσο μεγαλύτερα είναι τα ποσοστά υποτροπής.

Σε σπάνιες περιπτώσεις απαιτείται μεγαλύτερη επέμβαση (ασκορινοστομία).

espagr